Šios salotos ne tik skanios bei maistingos, bet ir sočios – baltymų, o tuo pačiu ir sotumo,joms suteikia lęšiai. Skonio paslaptis šiuo atveju slypi medaus-garstyčių padaže, kuris įsigeria į lęšius ir puikiai apjungia visus ingredientus į skanią visumą. Jei norisi, papildomai salotas galima pagardinti fetos ar ožkos sūriu.
4 porcijoms reikės:
- 10 mažų šviežių bulvyčių
- Šlakelio aliejaus
- Druskos, pipirų
- 1 stiklinės žaliųjų lęšių (Kristina naudoja prancūziškus „NosRégionsont du Talent“)
- 4 savojos kopūstų lapų (tinka ir kiti žalumynai, pavyzdžiui, špinatai, rukola ar pan.)
- Saujelės šviežių ridikėlių
- Saujelės šviežių krapų
Padažui reikės:
- 4 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. baltojo vyno acto (tinka ir kitos acto rūšys)
- 1 v. š. medaus (veganiškai salotų versijai – klevų sirupo)
- 1 a. š. dižono garstyčių
- Druskos, pipirų
Paruošimas:
Bulvytes pjauname perpus, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad tarpusavyje per daug nesiliestų. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (geriausia – su vėjelio funkcija) apie 30 minučių, kol bulvytės iškepa ir gražiai apskrunda.
Išverdame lęšius – tik labai svarbu jų nepervirti, geriausia verdant ragauti ir nukošti, kai bus išvirę, bet dar šiek tiek kietesni. Supjaustome kopūstą, ridikėlius, susmulkiname krapus. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Dubenyje sumaišome keptas bulvytes, virtus lęšius, daržoves ir padažą.
Kristina PIŠNIUKAITĖ-ŠIMKIENĖ