Muziejuje atidaryta kraštietės paroda

 

Antradienio vakarą Mažeikių muziejuje atidaryta Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės tapybos darbų paroda „Trys kelionės mintyse ir tikrovėj“.

Pristatė savo kūrinius

Muziejaus direktoriaus pavaduotoja-vyr. fondų saugotoja Raimonda Ramanauskienė dėkojo kūrėjai už įdomią parodą, pasakojo apie menininkės darbus ir neeilinę, kūrybingą autorės asmenybę.

F. Linčiūtė-Vaitiekūnienė pristatė savo kūrinius iš ciklų „Kitokia Indija“, „Žydėjimas“, „Persijos atšvaitai“. Ji prisiminė įspūdingą, nepamirštamą kelionę po Indiją, ten patirtas akimirkas. Pasak autorės, Indijoje jai labiausiai įsiminė gražūs dalykai: paukščių čiulbėjimas, šventyklos, džiunglių grožis. Stebėdama, išgyvendama šiuos potyrius ir užplūdusius jausmus, tapytoja visa tai perteikė ir savo darbuose.

Gilios mintys, beribiai jausmai autorei gimsta kelionėse. Apibūdindama ciklą „Persijos atšvaitai“,  menininkė išsakė savo įspūdžius: „Ir visos tos erdvės pilnos juodų angelų – nuostabiai gražių Irano moterų, vilkinčių juodą rūbą. Tai peizažui suteikia keisto monumentalumo ir užbaigtumo, tarp dangaus mėlio, dykumų ochros tie juodi angelai...“.

Ji ne tik tapo, kuria, bet ir rašo. Šviesias ir lengvas mintis apie kūrinių ciklą „Žydėjimas“ F. Linčiūtė-Vaitiekūnienė  išguldė popieriaus lape: „Galėjai girdėt ir vėją, ir kamanės skrydį, ir varnėno švilpavimą, matyt sukrypusius senolius medžius ir žydinčią pievą, ilgai stebėtis tuo nuostabiu laiku, kupinu vilties ir grožio.“

Sveikino svečiai

Menininkę sveikino ir dėkojo už nuostabius, ypatingus darbus Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė, padovanojusi kraštiečio fotografo Jono Strazdausko knygą „Miestas upės vingyje“.

Laukinių gėlių puokštę ir užrašų knygelę savo mintims surašyti įteikė Mažeikių muziejaus darbuotojai. Autorės kūryba džiaugėsi kolegos dailininkai, sveikino kiti svečiai.

Po sveikinimų ir padėkų, parodos lankytojai apžiūrėjo parodoje eksponuojamus darbus, bendravo su autore.

Apie autorę

F. Linčiūtė-Vaitiekūnienė – Lietuvos scenografė, daugelio scenografijos projektų Lietuvos teatruose, televizijoje, kino studijoje, tapybos parodų autorė. Nuo 1967 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje saugoma per 100 dailininkės sukurtų scenografijos eskizų, kostiumų, elementų iš kino filmų. Menininkės kūrinių turi Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Žemaičių dailės, Mažeikių muziejai.

Parodą aplankyti mažeikiškiai ir miesto svečiai galės iki rugpjūčio 18 dienos.

Alina JONIKĖ

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode