Vaikų globai – daugiau etatų

 

 

                      Birželio pabaigoje vykusiame Mažeikių rajono savivaldybės tarybos posėdyje dėl Bendruomeninio pagalbos vaikams centro darbuotojų etatų pasikeitimo pritarta didesnei vaikų globos kainai. Šis klausimas sukėlė diskusijų, tačiau sprendimas buvo priimtas vienbalsiai.

Siūloma didinti

                      Sprendimo projektą pristačiusi Mažeikių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Andrulaitienė nurodė, jog buvusi socialinės globos kaina Bendruomeniniame pagalbos vaikams centre buvo 716 eurų vieno vaiko išlaikymui per mėnesį, siūloma nuo šių metų liepos 1 d. padidinti 997 eurai vienam vaikui trumpalaikei ir ilgalaikei globai teikti. Kaina svarstyta Nuolatinių kainų komisijos posėdyje ir jai pritarta, Ekonomikos komitete prašyta patikslinti skaičiavimus.

Pasak pranešėjos, kainos didinimui įtakos turėjo etatų pasikeitimas: „Išlaidų pokytis, palyginus su metų pirmaisiais mėnesiais, sudaro 3,4 proc., arba 32,81 Eur. Tam įtakos turi etatų skaičiaus pasikeitimas. Balandžio 30 d. buvo užimta 38,5 etato, o nuo birželio 29 d. – 44 etatai. Iš viso patvirtinti 45 etatai. Kaina didėja tik užmokesčio ir įmokų „Sodrai“ sąskaita.“

Prašė patikslinti skaičiavimus

                      Tarybos narė Laima Nagienė prašė Nuolatinės kainų komisijos pirmininko, Ekonomikos skyriaus vedėjo Romualdo Sakalausko patikslinti skaičiavimus. Pasak jos, į skaičiavimus įtraukti mokesčiai, kurie mokami ne kiekvieną mėnesį, t. y. automobilių draudimas, licencijos, kelių mokestis, lietaus nuotekos ir kt.: „Juk tai vienkartiniai mokesčiai, kuriuos susimoki vieną kartą per metus, tai kodėl juos reikėjo dauginti iš 12, tarsi jie būtų mokami kiekvieną mėnesį?“

                      Pasak R. Sakalausko, komisija rinkosi du kartus, pirmą kartą buvo prašoma vieno vaiko išlaikymui apie 1200 Eur ir tada buvo pastebėta, kad į tą kainą įtraukti kai kurie mokėjimai, kurie daromi ne kiekvieną ketvirtį.  Naujai siūloma kaina jau yra padarius pataisymus, pakeitimus, išminusavus vienkarinius mokėjimus.

                      L. Nagienė nesutiko su paaiškinimu ir prašė išsamiai paaiškinti, kiek ir už ką sumokama. Meras Antanas Tenys siūlė sprendimui pritarti, o jeigu bus perskaičiuota, kitame Tarybos posėdyje galima bus svarstyti iš naujo.

Išaugo darbuotojų skaičius

Tarybos narė Lina Rimkienė domėjosi, kas įstaigoje taip pasikeitė, kad išaugo darbuotojų skaičius, ir kiek darbuotojų tenka vienam vaikui. Pasak A. Tenio, pasikeitė daug kas, pirmiausia buvo viena įstaiga, dabar atsiskyrė dvi įstaigos. Vaikų skaičius nepakito, tačiau išliko visos išlaidos, o dėl darbuotojų skaičiaus tokį sprendimą priėmė Taryba. Mero nuomone, esant tiek darbuotojų, rezultatai turėtų būti geresni, nes dabar problemų nemažai ir jas reikia spręsti.

                      Bendruomeninio pagalbos vaikams centro direktorė Daiva Meškienė akcentavo, jog vaikams reikia dar daugiau darbuotojų, nes dauguma vaikų yra sudėtingi, dalis jų grįžę iš socializacijos centrų, todėl jiems reikalinga kasdienė pagalba ir priežiūra.

Reikalingos šeimynos

Pasak Tarybos nario Sigito Kakčio, nėra sukurtos pagalbos vaikams strategijos, o dėl įvairių situacijų globos įstaigose numatyta steigti šeimynas: „Šiuo atveju matyti, kad tos pačios įstaigos vaikai išskirstomi į šeimynas ir dabar mes skirstome pinigų kiekį ir nežinome, kiek yra privačių šeimynų, kur žmonės prisima atsakomybę. Manau šioje vietoje trūksta faktinės medžiagos, ir kitame posėdyje reikėtų grįžti prie šios aktualios, svarbios temos, pažiūrėti per vaikų teisių prizmę, o šiandienos kainą reikia patvirtinti.“

                      Meras A. Tenys paprieštaravo, jog žinoma, kiek yra šeimynų: yra dvi šeimynos ir vienas Bendruomeninis pagalbos vaikams centras, kuriame vaikai suskirstyti į šeimynas: „Žinoma, galime nagrinėti šitą klausimą, nes jis opus, tačiau šioje srityje daug dirba vicemerė Irena Macijauskienė, vyko ne vienas pasitarimas tiek Mažeikiuose, tiek Telšiuose. Kol kas situacija Mažeikiuose vertinama kaip viena geresnių apskrityje, aišku, problemų turime nemažai. Pereinant prie šeimynų darbo turime tikrai daug. Daroma daug, bet nelabai yra norinčių. Manau, finansinis skatinimas svarbu. Ateity turėsime svarstyti dar kai kurias kainas.“ 

                      Pasak administracijos direktoriaus Broniaus Kryžiaus, strategija aiški – globos namų neturi likti, todėl ieškoma laikinų globėjų, kurie galėtų vaikus priimti bet kuriuo paros metu. Bus svarstoma dėl apmokėjimo, nes tam reikės skirti pinigų iš biudžeto.

Svarstys ne kartą

Tarybos narė Genoveita Gricienė teiravosi, kiek mokama globėjui, pasiimančiam vaiką į šeimą. Pasak R. Andrulaitienės, skiriama apie 500 eurų. G. Gricienės įsitikinimu, tai dvigubai mažiau, nei skiriama valstybės išlaikomam vaikui. „Tai koks čia skatinimas imti vaikus į šeimą? – teiravosi Tarybos narė.

                      Pasak A. Tenio, šis klausimas dar bus ne kartą svarstomas, nes, kol apmokėjimas nebus sutvarkytas, rasti globėjų bus sunku.

                      L. Nagienė prašė Socialinės paramos skyriaus pasidomėti kainomis aplinkiniuose rajonuose, nes, pasak jos, buvo kalbama apie lėšas iki 800 Eur vienam vaikui. 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode