Paveldo sklaidoje – kokybės šuolis

 

 

Penktadienį Mažeikių rajone lankėsi Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, bei paveldosaugos specialistai. Svečiai kartu su Savivaldybės atstovais aplankė rajone esančius kultūros paveldo objektus, kurių situacija trumpai ažvelgta  spaudos konferencijoje.

Apžvelgta programa

Padėkojęs Kultūros paveldo departamento direktorei Dianai Varnaitei, suradus laiko atvykti į nutolusį kampelį – Mažeikius, Savivaldybės meras Antanas Tenys trumpai supažindino  su dienos programa: „Šiandien pirmasis susitikimas vyko Tirkšliuose, kur išlikusi žydų medinė sinagoga. Aptarėme objekto restauravimo, jį pritaikant visuomeniniams poreikiams, būdus, jei, žinoma, tam pritars Lietuvos žydų bendruomenė ir Kultūros paveldo departamentas“.

Pasak mero, lankytasi Sedoje, kur įamžinta žydų sinagogos vieta: Sedoje sinagoga jau atrestauruota, saugoma seniūnijoje. Artimiausiu metu priimsiu sprendimus, ar paims kitas muziejus, ar atiduoti Renavo dvaro muziejui. Pastarasis jau sutvarkytas ir kitais metais turi būti priduotas, apžiūrėti kiti Renavo dvaro objektai, dėl kurių reikės priimti sprendimus“.

A.Tenys teigė, jog aptartos su Geležinkelio stoties, kuri taip pat yra paveldosauginis objektas, iniciatoriais, norinčiais joje prekiauti ir užsiimti kita veikla, galimybės.

Pasidžiaugė rezultatais

D. Varnaitė, pasveikinusi su praėjusia Valstybės diena, pasidžiaugė, kad Mažeikių rajonas stipriai pasistūmėjęs su piliakalnių tvarkymu: „Žinau, kad Mažeikių rajonas, ypač šiemet, bendromis talkomis ir kitomis visuomeninėmis pastangomis sutvarkė nemažai piliakalnių. Lenkiu galvą prisidėjusiems. Suvokiant bendrą atsakomybę ir paveldo vertę galima padaryti daug“. Departamento direktorė akcentavo, jog Mažeikių rajono paveldo sklaidoje padarytas kokybės šuolis.

D. Varnaitė dėkojo Savivaldybės vadovams ir darbuotojams bei kultūros atstovams už pozityvų žvilgsnį į priekį, skiriant finansavimą smulkiems objektams – kryžiams, paminklams, šventorių elementams ir kt.

„Šiandien susitikome ir dėl Tirkšlių medinės sinagogos ateities. Bendradarbiaujama su vietos seniūnu ir Kultūros centro direktoriumi.  Turime unikalią galimybę šį objektą pritaikyti vystant turizmą, bet pirmiausia – tai turi rūpėti patiems, – sakė D. Varnaitė.  – Kadangi nėra išlikusios Žydų bendruomenės ir nėra kam objektu pasirūpinti, apsitarėme, kad esant palankioms finansavimo sąlygoms, Savivaldybė imtųsi tvarkyti sinagogą. Noriu tikėti, kad išsipildys svajonė – dar šiemet sugrįžti prie galimybių konkretizavimo: 2018 m. parengti projektą, o 2019 m. jau įžengtų restauratoriai“.

Dėl Sedos Žydų sinagogos išmontuotų elementų eksponavimo muziejuje  D. Varnaitė pritarė merui, o dar vienam Mažeikių rajono paveldosauginiam objektui – Pikelių Švč. Trejybės bažnyčiai –  lėšas restauravimui, pasak jos, galima gauti iš Žemės ūkio ministerijos finansuojamų projektų kaimui: „Uždavinys Vietos veiklos grupei.“

Paveldos objektą – Mažeikių geležinkelio stotį, kur vyko spaudos konferencija – D. Varnaitė pavadino kūrybos kalve. Pasak jos, tai iniciatyviausia visuomenės jaunų žmonių grupė. Taip pat viešnia pasidžiaugė baigtu atnaujinti Pavirvytės dvaru.

Konferencijoje dalyvavęs Lietuvos žydų bendruomenės paveldosaugininkas paminėjo, kad Lietuvos žydų bendruomenė nuosavybės teise valdo 7 sinagogas: „ Iš jų dvi Mažeikiuose. Nors vienos išlikę tik fragmentai, tačiau turime puikią galimybę išsaugoti Tirkšlių medinę sinagogą“.

Alinos Jonikės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode