Japonų fotografo akiratyje – mažeikiškis

 

     Šeštadienio pavakarę mažeikiškio kalvio Algirdo Stankaus kalvėje vyko ne tik darbas, bet ir fotosesija: profesionalus japonų fotografas fotografavo kalvius, jų aplinką, darbo procesą. Pasak jo, jis važinėjasi po įvairias pasaulio šalis ir domisi kalviais, kalvėmis, fiksuoja tai nuotraukose, renka jų istoriją.

Kibo į darbą

     Vos atvykęs fotografas Jun Ishikura kibo į darbą. Jis susipažino su A. Stankumi, fotografavo kalvę, tėvo ir sūnų nukaltus darbus, vėliau paprašė pademonstruoti, kaip iš metalo gimsta kūriniai. A. Stankus nukalė ir padovanojo svečiui metalinį dobilo lapą. Po jo prie žaizdro stojo sūnus Mindaugas.

     J. Ishikura taip pat domėjosi kalvių darbais. Jį ypač sužavėjo naujausias A. Stankaus darbas „Nukryžiuotasis“, įdomus metalo plastika, išraiška ir užrašu: „Ilgiuosi žemelės, dangų apkabinęs.“

     Svečias įdėmiai klausėsi A. Stankaus pasakojimo apie kalvystės amato subtilybes, profesionalumo reikalaujantį darbą ir nuolat fotografavo.  

Domisi kalviais ir kalvėmis

     „Būdo žemaičių“ paklaustas, koks jo kelionių tikslas, J. Ishikura atsakė, jog jis keliauja po įvairias pasaulio šalis ir fotografuoja kalvius bei rašo apie juos.

     „Lankiausi JAV, Europos šalyse: Estijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, dabar Lietuvoje, Rusijoje – Irkutske, Maskvoje, Sankt Peterburge, – apie savo keliones pasakojo svečias. – Susipažinau su estų kalviais, buvusiais Algirdo Stankaus mokiniais, per juos susisiekiau su Mindaugu ir pradėjome bendrauti per socialinius tinklus.“

     Pasak fotografo, parengtą projektą apie kalvius pristatys Estijos žiniasklaidoje, fotografijos žurnaluose, rengs parodas.

Visos skirtingos

     J. Ishikuros teigimu, kiekviena kalvė vis kitokia. A. Stankaus kalvė išsiskiria tuo, kad čia įrengta darbo vieta, o aplinkui erdvės mažai, todėl jam ne viską pavyko nufotografuoti, kaip norėjo.

     „Japonų kalviai įsirengia savo darbo vietą taip, kad būtų patogu, viskas būtų arti jų, o aplinkui dar liktų erdvės, – pasakojo fotografas. – Lankydamasis kalvėse, ieškau panašumų į japonų kalvę, tačiau jos visos skirtingos, rasti panašių į japonų dar nepavyko. Japonijoje labai mažai išlikę tikrų kalvių, tik kaimeliuose jie atlieka ūkyje reikalingus darbus, kala žemdirbiams būtinus daiktus. Kitąmet keliausiu į Tailandą, gal ten rasiu ką nors panašaus. Noriu parodyti žmonijai kalvystės kultūrą.“

     M. Stankus žadėjo svečią supažindinti su Mažeikių rajono kalviais bei nuvežti J. Ishikurą į Klaipėdą pas Lietuvos kalvių sąjungos pirmininką Liną Leščiauską, taip pat norėjo pakviesti į Klaipėdoje vyksiančią Kalvystės šventę, tačiau apgailestavo, kad fotografas nebegalės joje dalyvauti.

Gajutė ABELKIENĖ

Albino Uikio nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode