Pėsčiųjų patogumui – unikalus viadukas per geležinkelį

 

   Ketvirtadienį atidarytas ir pradėjo veikti pėsčiųjų viadukas per geležinkelį, kurio paskirtis – saugus perėjimas per geležinkelį. Po iškilmingo atidarymo surengtoje spaudos konferencijoje pasidalinta mintimis apie jo statybą, finansavimą ir būtinybę visuomenei pačiai saugoti statinius.

Ieškojo geriausių sprendinių

     Pradėdamas spaudos konferenciją Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys apgailestavo, jog buvo kviesta daug svečių, tačiau jų nesulaukta: „Skaudoka, kad nedalyvauja nė vienas Seimo narys, nei ministerijos atstovai, nei AB „Lietuvos geležinkeliai“, nors tikėjomės, kad bent vienas atstovas atvyks. Laukėme jų, nes tai mūsų bendras projektas. Puikiai atsimenu, kaip „Lietuvos geležinkeliai“, aptverdami geležinkelį apsaugine tvora, buvo atvykę 2013 m. sausio mėnesį ir ragino statyti viaduką, kadangi gyventojai, norėdami patekti tiesiai iš vienos miesto dalies į kitą, prakirpdavo tvoras, lįsdavo kiauriai, nes nebuvo susisiekimo. Šiandien išties įvyko graži šventė. Žinoma, bus nepatenkintų, kuriems reikės laipteliais palipti ir nulipti, bus vieniems nepatikęs architektūrinis projektas, kitiems – kai kurie kiti sprendiniai, tačiau ieškojome geriausių sprendinių, kad viadukas būtų su stogu, su liftu, kad galėtų dviratininkai, neįgalieji naudotis, nors dviratininkai jau šiandien skundėsi, kad jiems per mažai vietos, bet dviračiais galima pervažiuoti ir per kitas perėjas, tai nėra pirmo būtinumo dalykas naudotis viaduku. Vieni važiuoja į darbą, kiti sportuodami, o sportuojantiems vienas kitas kilometras bus į naudą. Nieko tokio, jeigu truputį palauks, bet tokia galimybė yra.“

     Meras dėkojo tiems, kurie rado laiko ir atvyko į atidarymą, rangovams, techniniam prižiūrėtojui, subrangovams, kurie gana intensyviai statė. Pasak A. Tenio, jų pažadai buvo greičiau pastatyti, bet, žinoma, dirbant atsiranda visokių problemų: ir elektros pajungimas, ir kiti dalykai, bet viskas sėkmingai padaryta.

     „Norėjome, kad rugsėjo 1-ąją jis veiktų ir mokiniai galėtų drąsiai eiti į mokyklą. Norime visiems padėkoti: ir projekto vadovams, ir Savivaldybės administracijos darbuotojams, esame dėkingi Europos Sąjungos struktūriniams fondas, kurie ženkliai prisidėj. 85 proc. buvo jų lėšų, likusi dalis – Savivaldybės, kuriai teko prisidėti apie 153 tūkst. eurų.

Unikalus statinys

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjo Alfonso Žiulpos, Mažeikiuose tai ne pirmas viadukas per geležinkelį, tačiau pirmasis 2003 m. nugriautas dėl jo avarinės būklės.

„Perėjimo per geležinkelį problema buvo labai aktuali saugumo atžvilgiu. Ta perėja, kuria mes naudojomės keletą metų, buvo tik tarnybinis perėjimas. Kitos dvi perėjos yra Algirdo ir Viekšnių gatvėse, kur yra pervažos, – dėstė A. Žiulpa. – 30 tūkst. naujamiesčio gyventojų patekti į senamiestį kitos galimybės neturėjo, todėl  2013 m. žinant, kokios planuojamos Europos Sąjungos paramos lėšos, pradėjome projektuoti viaduką ir spalio mėnesį pasirašėme sutartį, kad būtų parengtas pėsčiųjų viaduko per geležinkelį nuo Mindaugo gatvės statybos projektas. 2015 m. gautas leidimas pradėti statybą. 2016 m. kovo mėnesį pasirašyta sutartis dėl techninės priežiūros ir rangos darbų su UAB „Hidrostatyba“. Projekto skaičiuojamoji vertė buvo daugiau kaip 1 mln. 200 tūkst. eurų, o rangovas pasiūlė pastatyti už 927 tūkst. Eur. Sutartyje buvo parašyta, kad rangovas šitą objektą turi pastatyti per 24 mėn. Buvo pasirašyta sutartis dėl finansavimo.

Vietinio ūkio skyriaus vedėjo teigimu, džiugu, kad mažeikiškiai prie šito objekto statybos prisidėjo darbu, rūpesčiu. Darbai vyko neįtikėtinai greitai ir operatyviai. Įrengti liftai, kurie gali kelti 13 žmonių arba du dviratininkus, gyventojus su vaikų vežimėliais, neįgaliuosius. Pasak A. Žiulpos, tai nėra komforto zona, bet pasikelti galima.  Statybos darbai baigti birželio 30 d. Priduotas rugpjūčio 24 d. Viaduko ilgis 50 metrų, įrengti priėjimai, kameros, šviestuvai, šiukšliadėžės, suoliukai. Viaduko statyba kainavo 933 tūkst. Eur. Darbai atlikti per 15 mėnesių.

Techninis prižiūrėtojas pasidalino mintimis, kad kiekvieną mėnesį gamybiniuose pasitarimuose, aptardavo aliktus darbus, iškilusias problemas. Tikrino, kaip gaminama Mažeikių įmonėje pagrindinė konstrukcija, kaip ji statoma, bendradarbiavo su rangovais ir subrangovais. Pasak techninio prižiūrėtojo, defektų neliko, jie pašalinti statybos metu.

Rangovų atstovas pasidžiaugė, jog pėsčiųjų tiltus tenka statyti retai, nes jų šalyje mažai, o Mažeikiuose pastatytas viadukas išsiskiria tuo, jog jis modernesnis už kitus. Klaipėdoje statytas buvo pakankamai sudėtingas, tačiau prie jo nėra liftų. Rangovų teigimu, daugiau Lietuvoje viadukų su liftais nėra.

Prašė saugoti

Mažeikių miesto seniūnas Šarūnas Armonas džiaugėsi nauju statiniu, tačiau nerimavo, ar pavyks jį išsaugoti: „Jau apžiūrėjome, kaip pritvirtinti kažkokius įspėjamuosius ženklus ar informaciją, nes be visuomenės pagalbos mes nieko neišsaugosime ir neapsaugosime. Visi esame mažeikiškiai ir patys turime rūpintis savo miesto grožiu ir gerove, juk ne kas kitas atėjęs ar mistinė valdžia nusuka žaidimų aikštelėse veržles, kurioms reikia specialių raktų. Kameros geras dalykas, bet jeigu mes patys nesaugosime, nieko gero nebus.“

Gajutė ABELKIENĖ

Albino Uikio nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode