Paminėjo Europos žydų kultūros dieną

 

Sekmadienį Pikeliuose vyks Žydų kultūros dienai skirti renginiai, kuriuose prisiminta šiame Mažeikių rajono kampelyje ilgus metus gyvavusi žydų bendruomenė, dalyviai susipažino su šios tautos papročiais, tradicijomis, turėjo galimybę paragauti ir patys gaminti žydų tradicinių patiekalų. Šių metų Žydų kultūros dienos tema – „Diaspora ir paveldas. Štetlas“.

Vyko konferencija

Pikelių kultūros namuose vykusioje konferencijoje perskaityti trys pranešimai. Apie Pikeliuose gyvenusią žydų bendruomenę pasakojo Pikelių pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Valerija Mažonienė, pristačiusi pranešimą „Žydų bendruomenė pikeliškių atmintyje“.

Pranešimą „Mažeikių krašto žydų sakralinis paveldas“ skaitė lektorius, architektas Aurimas Širvys). Apie garsius pasaulio litvakus kalbėjo lektorius, Plungės žydų religinės bendruomenėsvadovas, žurnalistas Eugenijus Bunka.

Po konferencijos dalyviai kartu su vietos gyventoja Juzefa Statkute, menančia kaimynus žydus, aplankė  žydų bendruomenę primenančias vietas. 

Gamino patys

 

Edukacinę-kulinarinę programą „Žydų gyvenimas štetle. Kasdienybė ir šventės“ vedusi viešnia iš Vilniaus  Laurina Todesaitė pasakojo apie žydų gyvenimą štetle: tradicijas ir papročius, pristatė savo tautos virtuvės patiekalus. Programos dalyviai kai kuriuos patiekalus gamino patys, tad geros nuotaikos ir emocijų netrūko.

Žydų kultūros dienai skirtus renginius organizavo Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyrius kartu su Pikelių kultūros namais, mokykla ir bendruomene.

Gajutė ABELKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode